Åren 1960 - 1995

Efter tiden i Vika Strand (1955-1957)och Folkhögskolan i Fellingsbro (1957-1958) kom jag tillbaka periodvis fram till 1964 när jag lämnade Uttersberg för en lång tid. Den närmaste tiden efter 1964 vet jag därför inte så mycket om, där är jag helt beroende av vad andra kan berätta för mig. Jag kom sedan tillbaka 1995 i samband med en skolträff som Yvonne Berglind och Stig Johansson ordnade.

Någon gång omkring 1985 var jag på besök i Uttersberg. Då hade jag börjat fundera på att söka "mina rötter" och jag ville köpa en sommarstuga, en tomt eller kanske hyra något. Jag var fram till Bruket och tittade men det fanns gardiner i alla fönster så jag förstod att allt var uthyrt. Det var på Bruket som jag helst ville bo. Jag besökte förstås Galleriet och åkte sedan till Laggarbo, där min farfar hade bott och min far växt upp. Laggarbo var en gård, som min faster tagit över när farfar och farmor blev för gamla och inte orkade sköta gården och jordbruket längre. Jag hade inte haft någon kontakt med släkten på många år. Min far dog 1974 och därmed upphörde kontakten.

Jag kom fram till Laggarbo och upptäckte att ingenting var sig likt. Boningshuset fanns kvar men var inte alls så stort som jag mindes det. En liten stuga där min farbror bott fanns också kvar men för övrigt var alla uthus borta. Hela gården hade blivit ett sommarstugeområde. Det var en besvikelse, jag hade någon slags förhoppning att gården kanske skulle vara till salu och jag kunde köpa den. Den låg mycket vackert vid Hedströmmen, som vidgar sig just där. Jag har många gånger rott där. Ner mot sjön var det åkrar och hagar, där korna gick och betade. Jag kunde se redan när jag var barn att det var mycket vackert där.

Jag tog mig ner i sommarstugeområdet och tittade på ett par stugor som var till salu. Egentligen ville jag inte bo i ett sådant område, jag hade min dröm om att skaffa några får, höns och kanske en häst och ville ha ett äldre, vinterbonat hus. Jag tittade även på tomter när jag åkte från Laggarbo. En tomt utmed vägen till Grisnäs var till salu. Varken vatten eller el fanns draget dit, ingen väg förstås, man kunde inte komma ner till ån, som var helt igenväxt där och den tomten kostade 80 000:-. Det var mycket för en tomt på den tiden och med tanke på att den inte alls var förberedd, så blev det ingenting med det.

Av någon anledning har både tomter och hus varit, och är, ganska dyra i trakterna runt Uttersberg. Det är ju en mycket vacker trakt och kanske är det därför som den är populär för fritidsboende. Dock var åsen redan bortschaktad vid det tillfället och det minskade skönhetsvärdet i mina ögon i alla fall. Det blev alltså ingenting av med något boende i Uttersberg för min del den gången.

Jag besökte Uttersberg en gång till runt 1990 tror jag men då bara Galleri Astley. Den gången kom jag dit tillsammans med några "gamla" kamrater från tiden på Fellingsbro Folkhögskola. Då funderade jag inte alls på boende i Uttersberg.

e-post: Mona Westerlund: m.westerlund@telia.com    Senast uppdaterad: 2006-11-26                            Till startsidan