Åren 1995 - 2005

År 1995 kom plötsligt en inbjudan från Yvonne Berglind och Stig Johansson till en skolträff i Uttersberg. De båda samt deras respektive hade ordnat alltsammans. Eftersom ingen samlingslokal finns kvar i Uttersberg, Åsen är borta, Folkets Hus har brunnit ned, Godtemplarlokalen är såld, så hade de hyrt ett stort partytält, som de rest på fotbollsplanen. De hade ordnat med bord och stolar, grillar, belysning, toaletter och vad som behövdes. Inbjudna var alla som gått i Östanfors skola och var födda 1937 - 1947 (om jag minns rätt) och vi var nog 35 - 40 personer som samlades på plan under kvällen. Det fanns möjlighet att hyra rum på Herrgården för en billig penning, vilket jag hade gjort så jag bodde ståndsmässigt. (Det var hög standard på boendet, fina rum, frukost i matsalen med utsikt över Hedströmmen och trevligt bemötande så kolla gärna om det fortfarande finns möjlighet att bo där och pröva det.) Nästa dag samlades vi igen och då var det förberett för tipspromenad, fika i Magasinet m m. Det var en upplevelse att möta personer som man inte hade sett sedan skolåldern för 40 år sedan och faktiskt känna igen dem. Det kändes som om man träffats veckan innan. Jag hade trott att det skulle bli stelt och konstigt och vi skulle vara blyga för varandra men så var det inte alls. Alla pratade "i mun på varandra" och stämningen blev hög framåt natten.

Det visade sig att det hade "gått bra" för samtliga av uttersbergarna. Jag tror att alla skaffat sig utbildning och bra jobb och med tanke på svårigheterna att studera, som vi hade så är ju det en prestation. Det fanns inte heller så stora möjligheter att få arbete i närheten när man bodde i Uttersberg utan de flesta hade varit tvungna att flytta till annan ort. Vid det tillfället passade jag på att höra mig för om fritidsboende i Uttersberg och fick tag på en bra lägenhet på 1 r o k på Bruket, som jag sedan hyrde fram till 2004, när jag köpte hus i Ramsberg.

Bilder från träffen. På första bilden står alla närvarande "gamla" elever i Östanfors skola födda 1937--1947. På nästa bild syns partytältet på fotbollsplan där alla samlades och åt på kvällen. Nästa dag var det tipspromenad till Orrmossjön och korvgrillning vid framkomsten, vilket syns på den tredje bilden samt på sista bilden fika i Magasinet på eftermiddagen.

Johnny Strömberg har skickat bilder från ovanstående träff. Det var så många fina bilder så jag tyckte de förtjänade att få en egen sida. Den finns HÄR  Johnny har också en videofilm från träffen, som man kan få för 100:- på DVD-skiva. Kontakta honom, e-post: johnnystromberg@telia.com

Under tiden, som jag hyrt sommarbostad i Uttersberg så tycker jag inte att så mycket har förändrats där. Några hus har bytt ägare i samhället men det har inte skett några stora förändringar.

Redan 1995 hade i stort sett all service försvunnit från samhället för många år sedan. I min barndom fanns två affärer, en konsumbutik och en privat, ett slakteri varifrån ägaren körde omkring med bil och sålde sina varor, post, järnväg och tågtrafik, bibliotek, samlingslokaler och festplats. Dessutom kom varje vecka en bryggarbil där man kunde köpa svagdricka, läsk och öl. Vid herrgården (och från gårdar runt omkring)köpte man mjölk, som man skummade nästa dag och fick grädde från. Många hade egen gris och den som inte hade det kunde köpa fläsk från någon bonde i trakten. Många hade kaniner, som man slaktade och åt. Man kunde fiska i Hedströmmen. Jag har inget minne av att jag hörde talas om fiskekort någon gång. Man hade potatisland och grönsaksland och man plockade bär och svamp i skogen. Kvinnorna vävde, sydde och stickade. Även fast man blev avstängd från yttervärlden behövde man inte lida brist på förnödenheter. Under mina första levnadsår, 1939 - 1945, pågick andra världskriget. Jag minns att det var ont om kaffe och bensin men det gick att klara sig utan. Jag minns också när jag fick se en banan och en apelsin första gången men det hade vi också klarat oss utan. Det skulle säkert vara betydligt svårare idag, inte bara i Uttersberg utan i hela Sverige, vi har inte längre kravet att vi måste vara självförsörjande och det skulle säkert bli stora problem vid en eventuell avstängning.

e-post: Mona Westerlund: m.westerlund@telia.com                                                                                          Till startsidan