30-ÅRSJUBILÉET

Detta år, 2007, har Galleri Astley funnits i Uttersberg i 30 år, vilket har firats med en utställning "Stor konst i litet format". Under tiden 12 maj - 24 juni finns utställningen på plats. Om hela jubiléet finns att läsa på Galleri Astleys hemsida: http://www.galleriastley.com/ Det har skrivits en hel del i media om evenemanget och många människor har sett utställningen.

Jag har länge tänkt åka till Uttersberg, när detta skrivs är det den 12 juni, så utställningen har funnits på plats en hel månad, men jag har inte haft tid förut. I dag har jag i alla fall varit där och tittat. Jag började med galleriet. Där fanns 190 (om jag minns rätt) konstverk enbart av konstnärer, som under tiden galleriet funnits, har ställt ut där. Jag tyckte att jag kände igen många och var tvungen att fråga om det var så, att de de har varit utställda där tidigare eller om det endast var stilen jag tyckte mig känna igen. Det visade sig att det var alster, som tidigare ställts ut på Galleri Astley. Jag frågade också om det var tillåtet att fotografera. Jag fick till svar att det är tillåtet om det inte används för kommersiellt bruk. Jag insåg dock att jag inte kunde börja fotografera tavlorna, då skulle jag inte ha kunnat välja vilka jag ville ha med på sidan utan hade tvingats ta med alla. Därför tog jag endast en interiörbild, som inte visade någon enskild tavla. Jag tog en bild från den gamla väntsalen, där man kunde se in i magasinet, där man förvarade gods, som skulle eller hade skickats med järnvägen. Det visade sig sedan att det inte blev någon bild, min kamera agerar på egen hand. Det är svårt att föreställa sig hur det såg ut förr. I magasinet var det oljigt och sotigt, man eldade ju loket med kol och sotet trängde in överallt. Det var alltid fullt med gods av olika slag i magasinet. I väntsalen fanns träsoffor utmed väggarna vill jag minnas och mitt på golvet ett stort, runt bord. Det måste ha funnits en kamin också någonstans men den kommer jag inte ihåg. I dag är det ljust, rent och vackert överallt i den gamla lokalen.

Personligen är jag mycket fäst vid skulpturparken. Där finns många både vackra och fascinerande verk, som i varje fall hos mig, fångar intresset och sätter fantasin i rörelse. Det var dessutom just nu mycket vackert även utanför galleriet. Lupinerna blommade och såg till att det var en enorm färgprakt utanför stationshuset. Solen sken och hela Uttersberg visade sig från sin vackraste sida.

           

Klicka för större bild.
Den första bilden här ovan, visar ett av de första alster, som visades i skulpturparken. Jag tror att det placerades där 1995. Det heter "Det gamla folkhemmet". Det finns små fönster eller "tittgluggar" på det och, i varje fall förr, var det belysning inne i "huset". Jag minns inte vad som fanns därinne, det kanske inte var något alls men jag kommer ihåg att vi brukade promenera förbi och titta in. Lägg också märke till den lilla björnen, som sitter på marken vid folkhemmet, den är väldigt söt.

Nästa bild är tagen på perrongen och man ser en annan av de tidiga skulpturerna, "Molnbäraren" tror jag den heter.

På den tredje bilden är en liten flodhäst. Den är däremot ganska ny, och jag vet inte konstnärens namn. I bakgrunden ser man blomsterprakten, alla Lupiner, som i min barndom endast fanns i trädgårdarnas rabatter men som numera närmast kan kallas ogräs eftersom de växer vilt och sprider sig på egen hand. Det är dock ett vackert ogräs.

I magasinet finns också mycket sevärt fördelat på tre våningar. På första våningen (entrén) ligger avdelningen för konsthantverk rakt fram, vilken innehåller många vackra saker, smycken, prydnadsföremål m m. Jag känner hur "habegäret" väcks till liv när jag kommer in där. Det som fångade mina blickar denna gång var det som syns på bilden nedan till vänster.
Klicka för större bild.

       

Överst på bilden till vänster en tavla av Bo Larsson, Vid forsen, Uttersberg, som jag fäste mig vid direkt. Därunder några prydnadssaker med belysning, mycket vackra. Tyvärr var det för ljust för att blixten skulle fungera på min enkla kamera och då blev det för mörkt för att göra föremålen rättvisa. Bäst är att se dem i verkligheten.

Bilden i mitten är en liten del av "mellanvåningen".

Bilden till höger är tagen på våningen högst upp. Jag skulle försöka ta en bild av väggen till höger för att inte få med ett par som stod utmed den vänstra väggen. Mannens rygg kom dock med men eftersom det är omöjligt att se vem den föreställer så får den vara kvar.


Jag avslutade mitt besök med kaffe och macka på uteserveringen. I caféet finns alltid gott hembakat bröd och när det är vackert väder kan man välja att sitta på uteserveringen och koppla av medan man lyssnar på vattnets porlande. Jag hade förstås mina hundar med mig, som fick ligga på gräsmattan i skuggan bakom min stol. Eftersom det var många besökare hade jag hundarna kopplade, varför de inte lyckades smyga sig fram och komma med på bilden, som de brukar göra annars.

Nedan en bild från uteserveringen, där jag just då var ensam.

   

e-post: Mona Westerlund: m.westerlund@telia.com        2007-06-12            Till startsidan    Till Galleri Astley