DUNGE SKOLA

Vid UIK:s jubileumsfest tidigare i år (2007) träffade jag Sören Carlsson, som berättade att han hade gamla bilder från Uttersberg, som han ville låna ut till mig. Bilderna är från Dunge skola, som han köpte för ett antal år sedan. Han fick då med bilderna och har tänkt att han skulle forska lite kring dem. Bilderna föreställer Dunge skola och personer, som bott i skolan. Jag minns Gerda Ohlson, som var dotter till läraren Vilhelm Ohlson, men jag vet egentligen ingenting om henne mer än att hon bodde i Dunge skola.

Det skulle vara intressant om någon, som ser detta, har bilder eller minnen att berätta och som vill dela med sig av detta. Jag (och även Sören Carlsson, som ägare till bilderna och Dunge skola) skulle uppskatta om någon, som känner igen personerna på bilden och/eller vet något om dem eller skolan, skulle vilja kontakta mig. Min e-postadress finns längst ner på sidan och min adress och telefonnummer finns på kontaktsidan.

Här nedan är bilderna, som Sören Carlsson fick från Dunge. Han fick även en bild från Uttersbergs herrgård, som visar vilken praktfull och påkostad entré, som fanns på herrgården förr i tiden. Jag har behandlat bilderna i Photoshop för att få dem skarpare så man ser ordentligt vad/vem de föreställer. Några bilder har ändrat färg utan att jag kunnat få fram rätt färg. Det kan dels bero på att bilderna är gamla, dels på att jag inte är så säker på Photoshop. Klicka för större bilder.

Den bild jag fått senast får bli den första. Det är en bild på skolbarnen i Dunge skola år 1915. Det året föddes min mamma, det är ganska längesedan. Man kan se att det var många barn, som gick i Dunge. Jag tror att den manlige läraren kan vara Vilhelm Ohlson men vem den kvinnliga är kan jag inte ens gissa. Som vanligt skulle jag gärna vilja att de, som ser bilden på skolbarnen och vet något om dem, hör av sig på något sätt. Min e-postadress finns längst ner på sidan och telefonnummer finns på sidan "Kontakt". Det går också bra att skriva i gästboken och/eller kommentar på bloggen.

   

 

       
  Bilden ovan är från ett vykort till "Herr Kandidaten Vilhelm Ohlson, Uppsala. Det är blivande läraren i Dunge skola, som läser i Uppsala år 1907.   Bilden i mitten föreställer en pråm, som bogserar en lastbåt. Jag har för mig att jag läst om att det fanns sådana transportmöjligheter på Hedströmmen.   Ovanstående bild visar Uttersbergs Herrgårds pampiga entré. Där finns inget årtal men man kanske kan antaga att även den bilden är från början av 1900-talet.
         
  Här syns allén upp till Dunge skola. Numera är det igenväxt runt skolan så den syns knappt från vägen.   Bilden ovan föreställer entrén till Dunge skola, inte lika pampig som herrgårdens men den går inte av för hackor denna heller.   Samma entré, som bilden till vänster. Här syns lite mera av gaveln. Någon står framför den men jag vet inte vem det är.   En interiörbild, troligen inifrån lärarens lägenhet. Jag utgår att det fanns bostad för läraren i samma hus.  
       
  Denna bild föreställer läraren Vilhelm Ohlson, som nog har födelsedag, 50 år kanske, att döma av alla blommor han har bredvid sig.   Jag vet inte vilka ovanstående damer är. Vi gissar på att kvinnan till vänster är en ung Gerda Ohlson. Den andra kan jag inte ens gissa vem det är.   Om kvinnan till vänster är Gerda Ohlson så bör även detta vara hon. Det ser ut att vara samma person, kanske tagen med olika kameror.   En bukett unga vackra kvinnor. Någon, som vet vilka de är. Kanske en av dem är Gerda. Två till är namngivna på andra bilder, Ebba o Karin.  
     
  På dessa kort står det att de föreställer Harald i allén 1916 och Karl 1919. Kanske de är bröder.   På baksidan till ovanstående står: "Brother Nils standing on the garden in front of my home Dunge". Det skulle nog skickas till England   Här finns inget namn angivet. Det föreställer kanske en bror till herrarna längre till vänster.   På detta kort står: "Jag och Karin, 1916". Jag gissar att "jag" kan vara Gerda men jag vet inte säkert.  
     
  Kvinnorna i Dunge var tydligen musikaliska. Vänstra bilden föreställer "Ebba på skolans trappa 1916". Kvinnan på gärdesgården vet jag inte.   Dessa unga kvinnor, som sitter i trädgården och rensar svamp, är troligen de samma, som finns på andra bilder.   Dunge ligger ju nära Hedströmmen. Ån är ganska igenväxt numera, man kan tänka sig att den i början av 1900-talet var bredare.   På baksidan av detta kort står: "Själfporträtt af Ingegerd Ohlson, 19-10-1916"  
       
  Kaffedrickning i Dunge april 1919 på kvällen, står det på baksidan på detta kort.   Tre unga kvinnor. Kanhända är det samma  kvinnor, som finns på kortet ovanför.   Två bilder av snöklädda granar. De kan vara tagna på samma plats, det är omöjligt att veta. Det högra kortet är taget i febr 1941, "Granar utanför Dunge" står det på baksidan.  
     
  På baksidan av detta kort står: "En del av stora rummet". Man kan väl anta att det är stora rummet i Dunge skola.   Ovanstående bild är tagen 12-10-1912. Kortet är i form av ett vykort adresserat "Till Vilhelm".  

e-post: Mona Westerlund: m.westerlund@telia.com  2007-11-11   Till startsidan