GALLERI ASTLEY

Astley Nyhlén startade sitt galleri i maj 1977. Galleriet är inrymt i järnvägsstationen där galleriet finns i bottenvåningen, i den tidigare väntsalen för resande med magasin på ena sidan och postlokalen och biljettförsäljningen (med varsin lucka för expedieringen till kunderna) på den andra samt väntsal för post- och biljett kunder framför. När persontrafiken lagts ner behövdes inte väntsalen utan man byggde om så att denna blev modern postlokal med en disk istället för den lilla luckan. Astley och hans hustru har sin bostad på övervåningen och dessutom har man inrett vinden till atelje.

Att Astley öppnade sitt galleri just i Uttersberg menar han var en "tillfällighet", liksom så mycket annat i hans liv. Han hade länge varit på jakt efter en lokal lämplig som galleri när han råkade komma till Uttersberg och "upptäckte" stationsbyggnaden. Också av en tillfällighet råkade han träffa stationsbyggnadens ägare, som ville bli av med den varvid Astley direkt köpte den. Han fick renovera den ganska ordentligt eftersom den stått tom i många år men 14 maj 1977 var den första vernissagen. Stationshuset, ritat av arkitekten Theodor Dahl, byggdes år 1897. Eftersom min mor blev poststationsföreståndare i Uttersberg när persontrafiken lades ner, så fick vi tjänstebostad i stationshuset. På den tiden var det två lägenheter på övervåningen. Den andra hyrdes av Gerhard Eriksson och hans hustru Elna och deras två barn Ove och Ann-Marie. Gerhard arbetade vid KURJ. Om Gerhard Eriksson kan Du läsa HÄR en bit ner på sidan. Båda lägenheterna hade vatten och avlopp men inte värmeledning, varmvatten, bad eller wc. Dasset fanns i det lilla huset på gården, som väl numera är förråd. Det var vedspis i köket och kakelugnar i rummen. Jag har burit en del ved uppför stentrappen i "tornet". Jag vet inte om man hade dragit in värmeledning när Astley köpte huset eller om han även måste ordna med uppvärmning. När vi flyttade till station var vi jättelyckliga över att få vatten och avlopp, vilket vi inte haft tidigare utan varit tvungna att bära. Det fanns många fruktträd och bärbuskar och trädgården var som en stor park. Fruktträden har väl för länge sedan ruttnat ner.

Vid den första vernissagen deltog Ernst Neisvestny, berömd rysk-amerikansk konstnär. Han är en speciellt kär vän till familjen Nyhlén och har vistats mycket i Uttersberg. En av hans skulpturer, "Kentaur", en mycket kraftfull skapelse av en kentaur, en varelse med hästkropp och en mans överkropp, stod framför stationshuset. Den flyttades sedermera till Geneve, där den står framför FN-palatset. Det är inte utan att jag fortfarande känner saknad efter den skulpturen när jag besöker galleriet.

Att jag vill ha en sida om Galleri Astley beror på att jag tycker att det har haft en oerhört stor betydelse för Uttersberg. Genom galleriet har Uttersberg blivit "placerat på kartan". Det har givit liv åt bygden. Tack vare att galleriet är öppet så gott som alla dagar på året så kommer och går människor hela tiden. Det finns inte så många bofasta i samhället men de som bor där året om säger ofta att de inte skulle ha stannat om inte Galleri Astley hade kommit till.

Ett sädesmagasin hör till galleriet där man bl a har café, där besökare kan få kaffe och hembakat bröd. På mellanvåningen hålls tillfälliga utställningar och högst upp finns en permanent utställning av neizvestnys konst.

  Till vänster syns magasinet som inrymmer Muséet. Även magasinet har renoverats genomgående. Man har försökt göra det så ändamålsenligt och samtidigt trivsamt utan att förändra det ursprungliga utseendet

På banområdet finns numera en skulpturpark och på perrongen hålls varje sommar konsert. Man upptäckte att akustiken där var synnerligen bra, närmast jämförbar med den i ett konserthus. Av den anledningen har Assi Domän tagit av 2,5 hektar skog till ett "akustikreservat". Alldeles intill det skogsområdet utbröt en skogsbrand i början på 90-talet. Man hade avverkat med hjälp av den sortens enorma skogsmaskiner som man numera använder vid skogsavverkning. Troligen hade en gnista bildats och det hade legat och pyrt i riset innan det till sist tog eld ordentligt. Man bekämpade elden med flera brandkårer och lyckades få hejd på den utan att "akustikskogen" antändes.

  På denna bild syns det senaste tillskottet till skulpturparken.        

Man har flera konserter på sommaren, bl a är "Jazz på perrongen" ett välkänt arrangemang och brukar vara mycket välbesökt. Dessutom har man elektronmusikfestivaler och Frälsningsarmens Elitkår från Stockholm brukar hålla konsert på perrongen.

Hela familjen är engagerad i galleriet och allt som hör till det, Astley och hustrun Ruth samt barnen Anders, Hans och Elisabeth, sonhustrun Birgitta och svärsonen Mitch. Barnen och deras familjer bor också i Uttersberg inom gångavstånd till föräldrarna och galleriet. Man har öppet alla dagar i veckan, månd-fred 10-18, lörd-sönd 11-17. Förutom galleriet och museet finns också en grafisk verkstad där man bl a trycker serigrafier samt en ramverkstad. Familjen har mycket internationella kontakter, man kan säga att Galleri Astley och Uttersberg är känt över hela världen.

Astley har varit en stridbar man, inte minst i boxningsringen när han var tränare i Köpings Boxningsklubb. Han har protesterat mot orättvisor och när han tyckt att man fattat felaktiga beslut. Ett av de tillfällen när han protesterat var när Vattenfall planerat att bygga ett kraftverk och en damm i Uttersberg. Astley satt i forsen, som näcken, och spelade fiol. Det var nog också hans stridbarhet, som räddade den ryske skulptören Ernst Neizvestny, vilken var svartlistad och förföljd av sovjetstaten. Astley hade läst om honom och letade efter honom tills han hittade skulptören i hans gömställe i Moskva. Där grundlades deras livslånga vänskap. 1976 fick skulptören äntligen tillstånd att lämna Sovjet och erbjöds då en vistelse i Uttersberg där han kunde få arbeta i lugn och ro. Numera bor han i New York och kan inte komma till Uttersberg så ofta men håller kontakt med familjen Nyhlén.

Nedanstående tidningsklipp är från 31 aug 1988. Klicka för större bild, klicka sedan igen för rätt storlek. Det kan vara lite svårt att läsa all text men om man trixar lite så brukar det lyckas. När jag får tid skall jag skriva av texten istället.

Ett helt uppslag i tidningen:

Astley Nyhlén 20-årsjubilerar med att inviga konstmuseum

Visionären tar ännu ett steg i konstlivet
Och därefter text och bilder som syns nedan.

Astley Nyhlén har många strängar på sin lyra, inte bara konst och musik. Han är heller inte bara bokhandlare, han är författare också. Han har skrivit en bok, som bygger på hans dagboksanteckningar under en resa. Den tillkom i samband med att han vann en skyltningstävling som utlysts av Bonniers Bokförlag tillsammans med Belgiska Flygbolaget Sabena. Man skulle i skyltningen framhålla "Lars Henrik Ottossons guidebok: Här är Belgien och Luxembourg" samt att "Sabena flyger er till Världsutställningen Expo 1958 i Bryssel". Första priset, som vanns av Astley bestod av en resa till Bryssel 58 och Belgiska Kongo, Afrika.

Boken utkom 2005 och innehåller en berättelse om det Stora Äventyret, besöket i Bryssel samt resan till Belgiska Kongo. Astley berättar intressant och medryckande om upplevelserna under resan och har även illustrerat med underbart vackra bilder av både människor, djur och natur. Där finns även ett särtryck från Köpingsboken 2005 Din sol, din himmel. Text: Rose-Marie Fasth. Rubrik: Galleristen som tar världen till landsorten, handlar om Astleys liv ända från födelsen 1924 i Köping. Astleys bok utgavs i endast 100 numrerade exemplar och är säkert svår att få tag på. Jag har haft nr 29 till låns från Per-Olov och Elny Persson, som fått den av Astley.

Astley har vunnit flera priser i tävlingar, bl a en resa till USA. Han har många kontakter över hela världen och har rest mycket. Han har också fått ta emot många utmärkelser och priser. I särtrycket berättas att Astley är mest stolt över Karin Gierows pris som delades ut av Svenska Akademin 2005. Där finns även en bild på när Astley tar emot Längmanska fondens kulturstipendium. Det är första gången detta pris delas ut till en gallerist.

  På bilden tar Astley emot Längmanska fondens pris. Fotot finns i boken och har lånats ut av Astley.  

I boken beskrivs även hur Astley ibland sovit i galleriet när han haft någon särskilt värdefull tavla där. Jag kommer att tänka på en tavla, som fanns på galleriet för många år sedan. Den uppgavs vara värd 8 miljoner kronor (om jag minns rätt). Vi pratade då om att han vågade ha en så dyrbar tavla där, det är inte otroligt att han brukade sova där då. Tavlan täckte en hel vägg och mig sade den absolut ingenting. Det är nog nödvändigt att man har rätt blick för konsten och även intresse och kunskaper för att kunna uppskatta det på rätt sätt.

I maj i år är det 30 år sedan Galleri Astley öppnade och det kommer att firas med en stor retrospektiv utställning med Ernst Neizvestny. Utställningen kommer att hållas i hela museet, på alla tre våningarna. Den öppnas den 12 maj och pågår till den 24 juni.
Samtidigt kommer en jubileumsutställning att visas i galleriet med verk av konstnärer, både svenska och internationella, som ställt ut i galleriet under dessa 30 år. Utställningen heter "Stor konst i litet format" och kommer att pågå under samma tid som utställningen i museet. Dessutom kommer besökare att kunna deltaga i en tävling, som går ut på att para ihop ett konstverk med rätt konstnär.


Kommande evenemang på Galleri Astley:

*  Den 14 - 15 aug kl 19.00 inträffar en av årets höjdpunkter: Jazz på perrongen. Det är en stor upplevelse, mycket folk, duktiga
    musiker och en fantastisk akustik. Absolut värt ett besök.           

*  Den 26 aug kommer Rhapsody in Brass, Frälsningsarmén spelar på perrongen, även det en musikalisk upplevelse, väl värd att lyssna
    på.

Läs mera på Galleri Astleys hemsida: http://www.galleriastley.com/

 

e-post: Mona Westerlund: m.westerlund@telia.com  Senast uppdaterad: 2007-06-12            Till startsidan     Till 30-årsjubiléet

 

 

 

 

 

Till startsidan