UTTERSBERG SOM JAG MINNS DET                                                               

Skriv gärna i gästboken.
Det är alltid roligt att se när
någon tittat in på sidan.

Av Mona Westerlund f LundgrenEtt nytaget flygfoto över Uttersberg taget av Olle-Johnny. Han var uppe och flög tillsammans med Veli-Matti Sorvari en dag i höst när det blåste bra. Tydligen var det ordentligt gropigt. Olle-Johnny beklagade sig över att bilderna inte var så klara och tydliga som han ville ha dem p g a blåsten.

Johnny Strömberg finns på Facebook, där kan man se många av hans bilder om man "blir vän med honom"

 

 


Jag hade i många år tänkt på att skriva om Uttersberg och började t o m för flera år sedan på en liknande berättelse som Olov Darins (UTTERSBERG och UTTERSBERGS BRUK www.uttersberg.net )  men det blev bara ett par sidor. Det kom något annat emellan. Det var också svårt att hitta litteratur om Uttersberg, det finns inte mycket skrivet. Senare fann jag Olovs sida på internet. Han har lagt ner ett oerhört arbete på att leta fram så mycket material och sedan skriva och "lägga upp på nätet". Inte minst det sistnämnda fordrar mycket arbete. Han har bett mig "ta över" hans sida och se till att den fungerar, vilket jag numera gör. Jag vill gärna att hans sida skall vara som den är, den är en utmärkt beskrivning av Uttersbergs utveckling. Jag kommer att skriva på ett annat sätt, utifrån min egen uppväxt i Uttersberg. Jag har även intervjuat "gamla uttersbergare" som har minnen de kan berätta om.

Jag har skrivit om Uttersberg på 1900-talet men eftersom jag föddes 1938 så handlar det inte om egna minnen förrän ungefär från 1945. Innan dess är det ganska kortfattat. Jag började skolan 1945.

Fram till 1955 bodde jag i Uttersberg. Jag gick sju år i skolan, började arbeta, gick på folkhögskola och flyttade så småningom till Örebro.

Posten var inrymd i stationshuset och efter nedläggningen av persontrafiken behövdes ingen stins utan min mor, Lisa Lundgren anställdes som poststationsföreståndare. Hon "skötte posten" och hade även ansvar för bomfällning för godstågen. Vi fick även lägenhet i stationshuset. Foto: P Roland Johansson, Falun
(Klicka för större bild)

Jag började arbeta vid posten i Örebro 2 maj 1959. Under några år fortsatte jag att ha kontakt med Uttersberg eftersom min mamma bodde kvar där. Hon flyttade därifrån omkring 1960 och efter det upphörde min kontakt nästan helt med Uttersberg fram till 1995, då jag kom tillbaka. Sedan dess har jag fortsatt hålla kontakt med min barndomsbygd.

e-post: Mona Westerlund: m.westerlund@telia.com                      Senast uppdaterad: 2007-07-24