TIDNINGSKLIPP

Vintern 2007, den 8 februari, dagen med det värsta snöovädret under hela året, var jag till Uttersberg och hälsade på Elny och Per-Olov Persson. Jag räknade med att de skulle ha mycket att berätta om Uttersberg eftersom de bott där hela sitt liv. Mycket riktigt, vi hann inte alls med allt så jag måste åka dit fler gånger. Den här gången fick jag med mig en bunt tidningsurklipp och fotografier, (mot att jag lovade dyrt och heligt att lämna tillbaka dem) som beskrev en del av Uttersbergs historia under den senare delen av 1900-talet. Det var sådant som de båda klippt ut och sparat, många intressanta reportage och artiklar. Ändå anklagade de sig själva för att de inte antecknat viktiga händelser och ordnat allt i kronologisk ordning. Det är ofta så, man kommer på när man sitter och försöker minnas, att man borde ha gjort annorlunda. Jag tycker det är roligt att Elny och Per-Olov bidragit till Uttersbergs historia med så mycket.

Det första urklippet handlar om Folkets Hus, som många varit besvikna för att det fått förfalla under åren, (säkert p g a utflyttningen och "avfolkningen" av Uttersberg) taket var trasigt, det regnade in och även golvet blev förstört. Det hade kostat mycket pengar att restaurera, så mycket fanns inte i Folkets Husföreningens kassa, utan rivning var enda möjligheten. Folkets Hus var en viktig träffpunkt, jag minns julfesterna då Erik Blad trollade och man dansade kring granen. Jag minns även min första "riktiga" dans, så nervöst det var. Vi flickor hade lärt oss dansa och vi lärde i vår tur ut danskonsten till pojkarna.

Klicka för större bild, (gäller några av bilderna) klicka sedan på bilden så visas den i "naturlig storlek".

Nästa klipp är från 1984 och handlar om UIK (Uttersbergs IdrottsKlubb) och "åter"-invigning av fotbollsplanen.

I sept 1987 delades förtjänsttecken ut i samband med att UIK firade 70 år.

Vid 70-årsjubiléet hedrades Gerhard Eriksson särskilt för sina 55 år i styrelsen bland annat.

Därefter kommer ett klipp från juli 1993, som handlar om restaurering av kvarnen i Uttersberg. Detta upprörde många och väckte mycket känslor. Tyvärr ser det ut som om man ändå inte orkade fullfölja sina strävanden att rusta upp den på ett riktigt sätt, den målades som synes med akrylfärg trots länsatikvariens varning och därefter fortsatte man inte, kanske därför att den redan var för mycket förstörd. Jag vet inte, det tillhörde det som jag inte hann få besked om.

Och till sist ett klipp från januari 1999 om hoppbacken i Uttersberg


Resten av texten: under bilden av emblemet står: "Medaljskörd. Legendarisk ordförande för Uttersbergs IK var Gerhard Eriksson. Hans medaljer är skänkta till föreningen". Det som inte kom med i artikeln: "den 28 november 1917. I dag har klubben cirka 200 medlemmar." Underskrift: "Ragnar Eriksson 0222-10373".

Jag fick med mig några fler urklipp, som inte fick plats här. Några handlade om Galleri Astley, som jag har tänkt göra en särskild sida om. Flera av artiklarna ovan är skrivna av Ragnar Eriksson, som har växt upp i Uttersberg och alltså är en "bygdens son", vilket jag ser som en fördel, han har säkert speciella känslor ör sin hembygd.

Lägg märke till att det finns endast en kvinna i killgänget, Elny Persson, som står delvis gömd bakom Gerhard Eriksson.