UTTERSBERGSHISTORIER

Från min barndom minns jag många historier som de äldre brukade berätta. De handlade ofta om "pulsar´n" eller någon uttersbergare. Nu har Johnny Strömberg, som tidigare bidragit med många fina bilder, även hittat en bok med uttersbergshistorier, som han skickat några till mig. Han har även skickat med en del ramsbergshistorier, eftersom jag är bosatt i Ramsberg numera, jag tar med dem också. Flera av ramsbergshistorierna hörde jag som barn i Uttersberg. Det är ju inte så långt mellan Uttersberg och Ramsberg, så de har säkert många historier gemensamt. Jag förmodar att "pulsarn" var en luffare, som gick omkring och säkert även kom till Uttersberg ibland.

     

Dessa historier tillhör ofta kategorin "vandringshistorier", man berättar samma historier i olika landsändar men ger dem en lokal anknytning. Men flera av dessa historier tror jag verkligen är från trakten. Ofta driver man med de som har det bättre ställt än gemene man. Det är ju inte så att inkomstklyftorna blivit mindre, men längre tillbaka så hade de flesta ungefär samma levnadsvillkor medan några få hade det oerhört mycket bättre. De sistnämnda var då tacksamma att driva med.

     

Många av historierna handlar just om mat och ätande. Inte så konstigt när man hade ont om mat. Den s k Pulsar´n går det många historier om. Han var tydligen en skojfrisk och snabbtänkt man.

     

Nedanstående historia om spisen har jag inte hört tidigare, däremot berättade man gärna om pulsarn och hans förkärlek för pannkaka och jordgubbssylt.

     

Nedanstående berättelse om "Perfekta" har jag också hört många gånger. Jag tycker att många av dessa historier är roliga. De är dessutom en kulturskatt, som är viktig att bevara.

     

Nedanstående mail har jag fått från Johnny Strömberg (som skickat historierna). Jag tar mig friheten och lägger in hans mail eftersom jag tyckte det var av allmänt intresse i sammanhanget.

 

 

Hej

”Pulsarn” gick runt i stugorna och gårdarna, han hjälpte till med småsysslor och högg ved, för det fick han mat och kaffe. Han tillverkade även korgar som han sålde. Pulsarkorgar kallade man dem för. Min svärmor Ragnhild Andersson, 97 år minns pulsarn, hon har haft en korg som han har gjort, den finns på Hembygdsgården i Skinnskatteberg. Nordström var även i Uttersberg på sina vandringar. Ragnhild minns en gång när hon var nygift och bodde på bruket. Ragnhild och en granne, Vera Norström, gjorde saft tillsammans. Då kom Pulsar´n och han fick en flaska med saft som han skulle få med sig hem. Han drack saften outspädd på en gång.

- Nordström ska blanda saften med vatten, sa Ragnhild

- nej det är gott ändå, svarade Nordström,

- det räcker längre om man blandar,

- det magen har det har han svarade Pulsarn.

Någon gång när det är öppet på hembygdsgården skall jag ta några bilder på korgen.

 

Mvh

Johnny

Här intill finns nu bilder på korgarna, som pulsarn gjorde. Och nedan är beskrivningen som Olle-Johnny fått av sin svärmor:

Min svärmor Ragnhild berättade hur ”Pulsarn” gjorde korgen, hon såg hela tillverkningen. Han använde båda fötterna till hjälp när han gjorde korgen, Stommen är gjord i vide som han klöv med en kniv, till flätning av korgen klöv han ene. Han höll fast delarna med tårna medan han tillverkade korgen. Storleken på korgarna varierade från små till stora. Den här korgen använde svärmor till tvättkorg.

Olle-Johnny (lägg märke till namnet) har skickat ett par uttersbergshistorier till. Han har börjat fundera över sitt namn, förstår inte själv riktigt hur det gått till att han börjat kallas Johnny. Nu har han träffat många uttersbergare, som säger Olle-Johnny, vilket han hette som barn. Det har gjort att han beslutat sig för att börja använda sitt "gamla" namn. (se Gästboken) Det är märkligt att namnet är så väl "inprogrammerat", Jag känner ju hur svårt det är att använda ett nytt namn på någon, som man känt som barn trots att man inte träffats på 40 år. För mig har det hela tiden känts fel att säga Johnny, det är Olle-Johnny, som sitter i sedan gammalt.

     

Om någon kan någon sådan här historia, skicka den gärna till mig på nedanstående mailadress så tar jag in den i samlingen.

 

e-post: Mona Westerlund: m.westerlund@telia.com                                                                       Till startsidan