UIK (Uttersbergs Idrottsklubb)

2008

Programmet för innevarande år har kommit. Det ser intressant och bra ut för detta år också. Kul om så många som möjligt deltar. För den som inte är medlem och vill delta i någon aktivitet är det enkelt att bli medlem, det kostar bara 50:- för en vuxen person och 100:- för en hel familj. Billigt och bra. För egen del är jag mycket förtjust i Orrmossjön, utflykterna dit brukar vara trevliga. Det är dessutom vackert vid sjön och några i styrelsen har jobbat mycket med grillplatsen, det finns vindskydd och ordentliga kojor (som folk t o m har övernattat i på vintern), eldplats, huggen ved, brygga m m. Man kan gå dit även när det inte är någon aktivitet och grilla eller bara sitta och meditera. Det är lugnt och fridfullt där. Så här ser programmet ut (se nedan, klicka för större bild)

Den, som önskar bli medlem i UIK kan bara betala in avgiften på plusgiro. Kom bara ihåg att skriva avsändare, namn och adress. Då får man all information hemskickad i fortsättningen och, förstås viktigast, har rösträtt i föreningen. (klicka för större bild)

 

2007

Uttersberg har en idrottsklubb, som fortfarande är livaktig. Klubben fyller i år 90 år, vilket firades med en hejdundrande fest den 18 augusti 2007 på fotbollsplan i Uttersberg. Läs om festen HÄR. Att klubben fortfarande har en bra verksamhet beror förstås på att de boende har insett värdet av en aktiv idrottsklubb och det finns många envisa, arbetsamma, duktiga personer i bygden, som är villiga att satsa tid och krafter på att hålla igång verksamheten. Jag kan skryta hur mycket som helst över de aktiva i klubben eftersom jag själv inte är aktiv i klubben och inte sitter i styrelsen. Men jag är seriös när jag skriver det, jag är mycket imponerad av det enorma arbete, som de lägger ner i verksamheten. Den 29 april hade UIK årsmöte.

UIK:s program som sändes ut tillsammans med kallelse till årsmötet.

   

UIK:s årsmöte i klubblokalen den 29 april 2007

Årsmötesförhandlingarna hölls i klubblokalen, därefter bjöd klubben på kaffe och hembakat bröd i Galleri Astleys magasin, Kafé Guldmisteln.

Ordföranden, Pernilla Danielsson, hade avsagt sig omval och avtackades. Till ny ordförande valdes Stig Johansson. Kassören kvarstod men två nya ledamöter valdes till styrelsen, Martina Andersson och Stefan Åhlén. För övrigt valdes revisorer, valberedning, skidspårmästare, fotbollplanmästare, tillsynsgrupp Oxbrobadet samt aktivitetskommitté, som även kommer att fungera som klubblokalmästare. Kontaktperson för klubben: Hans Nyhlén

Medlemsavgiften bestämdes till 50:- för enskild person och 100:- för familj.

En medlem (som jag glömde fråga om namnet på) skänkte en bok till klubben. Boken hette Mina Levnadsminnen (författaren hann jag inte anteckna namnet på). Det märkligaste med boken var att den tillhört Logen Nyårsafton i Uttersberg men sedan skänkts till biblioteket där man nu hade rensat ut och sålt den. Flera av deltagarna i mötet hade för många år sedan tillhört Logen Nyårsafton.

Information om två arbetsdagar vid Orrsjön (på min tid hette den Orrmossjön), den 19 maj och 9 juni, båda dagarna börjar man kl 10.00. Det skall då städas och plockas i ordning vid grillplatsen, i kojorna och i omgivningen. Alla medlemmar är välkomna att deltaga. Ju fler deltagare desto mindre arbete för var och en.

Per-Olof Persson påpekade att man borde träna in ett par sånger för att sjunga vid brasan på Valbergsmässoafton och att någon borde hålla Talet till Våren.

Påminnelse om UIK:s mailadress: uttersbergsik@hotmail.com Adressen finns på programmet för UIK:s aktiviteter för året. Om man skickar ett mail till adressen kan man få information och påminnelser via e-post.

Man påtalade också att skylten UIK målats av Evert Persson (se nedan).

På bilden ovan står nye ordföranden Stig Johansson, med klubban, som gjorts av Tore Risberg. Tore var duktig att snida och gjorde många fina saker av trädrötter och grenar, som han hittade i skogen. Han hade dessa i blöt i en bäck under lång tid och formade, slipade, putsade och lackade dem. Ovanför Stig sitter skylten och på den ser man att klubben bildades 28/11 1917. Till vänster om Stig sitter tavlan med Gerhard Erikssons medaljer, som han skänkte till UIK. På sidan Tidningsartiklar kan man (långt ner på sidan) läsa om Gerhard Eriksson, om UIK:s bildande och om tävlingar i hoppbacken i Uttersberg. Bilden är tagen i klubblokalen förstås, efter avslutat årsmöte. Nedan några ytterligare bilder från klubbrummet, eftersom vi skulle fika blev det inte tid till så många bilder.

           

Några affischer visar vilka aktiviteter som förekom förr i tiden i Uttersberg. Det blir nog svårt för aktivitetskommittén att slå detta. Midsommarfesterna på Åsen var kända långt utanför Uttersbergs gränser, många äldre från trakterna runt Uttersberg minns festerna på Åsen och har själva varit där. På midsommarafton var det dans med fylla och "riktiga" slagsmål. Man slogs med knytnävarna och vi barn tyckte det var både spännande och otäckt. På midsommardagens eftermiddag var det "familjefest", då var det fest för barnen med dans runt majstången bland annat. Midsommardagens kväll var det återigen dans för vuxna. Midsommarfesterna på Åsen var årets höjdpunkt för de flesta uttersbergare, då gick man "man ur huset", alla skulle till Åsen. Tävlingarna i hoppbacken minns jag ingenting av. Jag tror att affischen ovan är från 1941, då var jag för liten. Affischerna är bevarade och i bra skick och är uppsatta på väggarna i klubblokalen. (Klicka för större bilder.)

     

Första bilden ovan visar en lösning av problemet med den gamla murstocken, som dominerar klubbrummet. Vem, som kommit på den eminenta idén med att sätta hyllor där vet jag inte, men det är snyggt och ser väldigt imponerande ut med alla pokaler. Den högra bilden visar ytterdörren till klubblokalen. Det har stått
Uttersbergs IK ovanför dörren men det mesta av texten har slitits bort av väder och vind. Man kan även se den gamla kvarnstenen nedanför trappen. Jag har bott i den första lägenheten till vänster när man kommer in i farstun, jag var bara fem år då men trappen såg likadan ut och stenen låg där även då, för 64 år sedan.  Klubbrummet finns i Värmlandsbyggningen, ingången närmast fotbollsplanen.

Se även Olov Darins sida om UIK.